Третомартенско

сезонна почерпка
сезонна почерпка

По повод светлия национален празник ;) спретнах културно-масово мероприятие в района на прогресивното село Кътина.

В празничната програма се предвиждаха посещения на местните забележителност, пущинаци и ритуално ядене на пърленки от селската фурна. Нещата се развиха по долу-горе предвидения начин ;)

Манифестацията се насочи към манастира в близост до с. Балша, оттам нагоре по планината, землянките и пр. местни забележителност, за да завърши непредвидено с бойка песен в трънестото дере на р. Кътина. Организационният комитет прилага празничната схема (вж. публикациите във форума).

Сводката в mtb-bg.com

…Кратка почивка, червено винце, хапване и напред. Следваше приятен билен път, но комбинацията от кишав сняг и мокър пясък доста ни бавеше. Стигнахме до Висока могила – много приятно местенце с купчинки вили и стари къщи с доста объркваща плетеница от пътища.

В подножието на самата могила (1115,7) има спретнат параклис. Според картата трябваше да подсечем могилата от север, но с идеята да си спестим заснежения склон, избрахме да минем от южната й страна. Тук беше и моментът на зачукването (посочената на картата траектория в тая област не е много точна ;))… но някъде там преценихме, че няма да имаме достатъчно време за връщане на билото и цепихме надоле. Силно се надявахме по реката да има проходима пътека и за наш късмет се оказа така (занемарена, но с доста интересни за каране участъци).

По реката надолу предстоеше и една друга забава. Пътят, в каквото пререстна пътеката, се превърна скоро в пълноводна река… прекосихме я поне 20 пъти :D … къпането беше безплатно.


Вашият коментар